Things going down

Tror jag har anemi, alla tecken på det stämde in. Är riktigt oroligt nu för min egen skull. Min mens har ju även den försvunnit, med största sannolikhet pga. min ätstörning, ganska nyligen men endån, klart som fan att man blir orolig. Får nog ta och uppsöka UM snart. Då blir det första gången jag går dit på egenhand. Spännande.


Sprickor i mungiporna, svidande tunga, jag fryser väldigt ofta och är kall, ska jag utföra någon fysisk aktivitet blir jag ofta mycket andfådd även fast det kanske inte är så jobbigt. Jag tappar hår och mina naglar är sköra, fightas med depression, myrkrypningar, trötthet och minskad vitalitet. Dessa saker är symtom på anemi och jag har upplevt allt detta… :(

Det finns tre olika behandlingsalternativ när det gäller anemi;
-Intravenösa preparat (järnet går direkt ut i blodet. Tas via spruta och är det effektivaste och snabbaste sättet att återställa järnbalansen på).

-Järntillskott och järntabletter. En vanlig rekommendation kan vara att man tar ca 1-3 tabletter per dag. Nackdelen med järn i tablettform är att endast en liten del av järnet tas upp av kroppen. Upptaget från tarmen beräknas till 1-10% per järntablett. Omkring 95% av järnet passerar genom tarmarna utan att göra någon nytta, vilket leder till biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré. Det tar dessutom väldigt lång tid att bygga upp sina järnförråd med tabletter, omkring 6 månader.

-Kost. 15 mg järn för kvinnor och 9 mg för män per dag är vad som rekommenderas av Livsmedelsverket.
Typen av järn spelar även roll för upptaget. Det finns två typer av järn, hem-järn och icke hem-järn. Man räknar med att kroppen tar upp 25% av mängden hem-järn men endast 5-10% av icke hem-järn.
Hem-järn finns i rött kött, inälvsmat, kyckling, kalkon, fisk och till viss del även i skaldjur.
Järn i grönsaker är däremot icke hem-järn och en sämre järnkälla. Järn finns naturligt i bland annat frukt, nötter, linser, paprika, ärter, bönor, tofu och spenat. Järnhalten är dock vanligtvis låg och det är svårt för kroppen att tillgodogöra sig järn från vegetabiliska produkter. För vegetarianer är det därför viktigt att vid varje måltid äta någon produkt som stimulerar upptaget av järn.

Svaga syror (äpplen, askorbinsyra = C-vitamin etc) ökar järnupptaget, men även zink, koppar och folsyra. Bra källor till C-vitamin är citrusfrukter, nypon, paprika, jordgubbar, spenat och surkål. Att maten tillagas i grytor eller stekpannor av gjutjärn är en fördel, eftersom de ger järn som kroppen tar upp.
Det finns även ämnen som hämmar upptaget av järn. Till dessa hör exempelvis sojaprotein, en ingrediens i många vegetariska köttalternativ. Även fiberrikt bröd, de flesta kålsorter, kaffe, te, kalcium, ägg och kakao hämmar järnupptaget.


Källhänvisning ovanstående fakta: http://www.jarnkliniken.se

Hittade även lite på denna sida nyss:
http://www.info-haar.com/sv/a-cln-de70832e-215b-4f7d-9e3a-2747b8666627/a-img-41eb32d2-ee57-464f-8da9-d12ca2e787ec.html



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0